"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Юни, 2013
Юли, 2010

Дарио Луис: Не създаваме ученици на Христос, а овце

 

 

Интервю на Свилен АТАНАСОВ

 

 

Бразилският евангелизатор п-р Дарио Луис е ръководител на мисията DLO, която носи неговото име. От 23 години той е Божий служител на пълен работен ден. Проповядвал е в цяла Бразилия, както и в 19 държави по света. Женен е с пет деца.

 

- Пастор Луис, кое е характерно за Вашето евангелизационно служение?

- В Бразилия ние имаме служение, което се занимава с наркомани. Стремим се да върнем към живота тези заблудили се хора, за да могат те да преодолеят зависимостта си към дрогата. Провеждаме също и интензивни евангелизационни походи в различни градове и села на страната. На всеки четири месеца каним проповедници от различни страни - Австралия, Канада, Кения, Пакистан, САЩ и др. да дойдат в Бразилия и да споделят с нас своето помазание. Нашата мисия, на свой ред, прави същото: отиваме в различни държави и споделяме помазанието, което Господ е дал на Бразилската църква. Основната ни цел е да правим ученици. Да бъдеш ученик означава да правиш онова, което Исус правеше. Ученикът е този, който изгонва демони, който изцелява болните, който очиства онези, които са нечисти, който възкресява мъртвите. Според нас най-важното в евангелизационното ни служение е да проповядваме Евангелието със сила в църквите, по стадионите и навсякъде - в цяла Бразилия и по света.

- Има свидетелства на много хора, присъствали на Ваши събрания, за изцеления от глухота, от рак и от безплодие.

- Имаме видеофилми от мои събрания, където глухи и неми хора са били изцелявани. Виждал съм как много от тях възвръщат говора и слуха си. Както изглежда, Бог ме е надарил със специален авторитет да бъда проводник на изцеления, чрез действието на Святия Дух, на хора с такива страдания. В моята практика има случаи на жени с дългогодишно безплодие, които в последствие, след молитвите ми, са били изцелени. Една от тях свидетелства за това пред видеокамерата с новороденото си дете на ръце. Документирани са и други свидетелства как след молитва изчезват тумори и различни форми на рак. Подобни чудеса Бог върши почти на всяко мое събрание, когато се моля за хората.

- Стана ясно, че през последните 30 години повече от 20 млн. бразилци са достигнали до Исус Христос. Как стана възможно това?

- В Бразилия Евангелието започва да се проповядва в началото на 20 век. През първата половина на миналия век петдесятните църкви са растели много бавно. През 50-те години в Бразилия идва американският мисионер Харолд Уйлямс. Той е бил проповедник с изцелително служение. През първите пет години Уйлямс е учил усилено португалски език и едва тогава е започнал да проповядва Евангелието на бразилците. Той купил няколко палатки и започнал да кани в тях хората. На тези богослужения се заражда едно мощно движение на Святия Дух, в което Исус започва да изцелява хората. Чрез този човек някои важни лидери са били достигнати за Исус. Тези лидери сега имат силни деноминации в Бразилия.
Така, чрез един човек, Бразилия бе обхваната от съживление. Този човек обучи ученици, които, чрез силата на Святия Дух, можеха да изцеляват болните, обикаляйки градове и села. На богослуженията им започват да се стичат хиляди хора. Църквата в Бразилия започва да расте, като се създават нови и нови църкви. През последните 25 години милиони приеха Исус. Това стана възможно, защото църквата започна да проповядва спасителната мисия на Исус Христос по телевизията, радиото и вестниците. Така чрез силата на медиите милиони можаха да дойдат до Христос. В Бразилия издаваме всеки месец “Евангелски вестник”, който има 1,1 млн. тираж. От няколко години църквата нараства много ускорено, удвоява се. Някои експерти твърдят, че у нас вече има 25 млн. новородени християни. Те прогнозират, че в следващите 10 години половината от нашето население ще бъдат новородени християни. А в Бразилия сега живеят 180 млн. души.

- Как работи Вашата мисия в чужбина?

- Ние работим с пастори от други страни и ги каним в Бразилия. Нашата мисия прави това от 1988 год., когато поканихме Ники Круз в Бразилия. От тогава не сме спирали, постоянно каним различни пастори и проповедници. Защо? Защото искаме те да споделят своето помазание с бразилския народ и това е действието на Святия Дух. Те идват, а ние научаваме много от тях. Сега вече ние имаме силата и дързостта да отиваме в различни държави и да споделяме помазанието, което бразилците имат в момента, като проповядваме Евангелието там. Една от целите ни е да свързваме в едно водачите на бразилските църкви с лидери от други страни. Правим това в Индия, в Пакистан, сега се опитваме да направим това и в България. Ние не сме мисия, която управлява тези връзки, ние просто създаваме връзките, а с течение на времето се получава допълнителното свързване и сработване. Срещали сме много хора в различни държави, които копнеят да помагат на мисиите по света, затова ние се опитваме да създаваме тези връзки с работници и с проповедници от църкви по целия свят. Това е главното ни служение.

- Възнамерявате ли да поканите български лидери в Бразилия?

- Както казах, ние споделяме с хората по света помазанието на Бразилия. Българската църква, лидерите в България също имат специално помазание, имат специална воля или видение за достигане на света и те трябва да споделят това с други нации. Засега те вършат своята работа в Европа. Чул съм обаче, че някои българи работят успешно в Индия, Сибир и на други места, защо да не дойдат и в Бразилия.

- Съживлението, което се забелязва при вас, спомогна ли за промяна на съотношението католици-протестанти?

- Да. Римокатолическата църква в Бразилия е притеснена от това, което става у нас. Защото сега сме 17% от населението, а в началото на 20 век бяхме по-малко от 1 на сто. Много хора от католическата църква се опитват да направят това, което петдесятните вярващи правят в момента. Пеят същите песни, четат нашите книги, молят се за болните… В момента има милиони католици, които казват, че са вярващи и че са кръстени в Святия Дух. Много е силно това днес в Бразилия.

- Известно е че в Латинска Америка съществуват много окултни практики, вуду магии и др. Към какво са насочени приоритетите в духовното воюване на бразилските протестанти?

- Има доста молещи се хора. Много хора в Бразилия се молят дълго време, аз самият вече от много години прекарвам всяка седмица по една цяла нощ само в молитва. В Бразилия има много събрания, на които се осъществяват молитвени бдения през нощта. Молитвата е много важна за нас. Научихме много за духовното воюване и го правим. Имаме дори експерти, които поучават в духовното воюване навсякъде. Някои служения се занимават само с това - да поучават за духовното воюване. Какво променя днес Бразилия? Какво прави милиони да идват при Христос?

Лидерите ни имаха това видение да проповядват на милиони чрез медиите – телевизията, радиото, вестниците. После започнаха да проповядват пред хората и тези милиони хора промениха своето виждане. И ако преди много години, когато основаваха църкви, лидерите отиваха в някой квартал, наемайки някаква малка стаичка, сега те също променят мисленето си. Отиват в центъра на града, избират голямо кино, наемат го и правят големи неща там. Това понякога се заснема и го излъчват по телевизията. Ето това е разликата днес.

Разбира се, в Бразилия има много окултизъм, но църквата упорито се моли за изгонване на демони. Чувства се как тези молитви имат вече успех. Много окултисти се покаяха пред Исус, оставиха религията на окултизма и станаха християни. Това е много характерно в Бразилия днес. У нас вече има много пастири, които са били водачи на окултистки секти, а сега са Божии служители.

- Бразилският писател Паулу Коелю споделя в едно свое интервю, че религията съществува за задоволяване на желанието за принадлежност към общността, но тя не ни посочва пътя към Бога. Има ли изобщо нещо градивно, според Вас, в религията?

- Исус не е религия, Той е личност. Когато имаме взаимоотношения с Исус, Той ни дава силата да живеем изобилен, пълноценен живот. Всеки търси начин да изживее един мощен живот. Хората ходят при гледачки и екстрасенси, търсят дори в религията някаква опора. Но когато имаш Исус, притежаваш увереността, че Той е Този, който може да ти даде силата да живееш един благословен живот, такъв, какъвто Бог иска да живееш. Затова Исус не е религия. Той е пътя и истината, Той е силата ни за живота.

- Казвате, че много християни не разбират какво означава да чуваш Божия глас, защото не Го познават. А това е много важно, какво им пречи?

- Това наистина е изключително важно. Аз мисля дори, че е най-важното нещо, понеже ние говорим, че трябва да имаме общение с Бога. Аз мога да искам да имам общение с моята съпруга, но ако не познавам гласа й и не й говоря, не мога да имам това общение. Същото е и с Бога - мога да Му говоря и Той да ми говори. И ако аз не познавам Неговия глас, имам голям проблем, понеже не мога да имам общение с Него. Всеки християнин трябва да копнее, да съзнава и да разпознава лично Божия глас, понеже това е тайната да бъдеш един успешен християнин. Бог винаги познава, Той знае кое е най-добро за мен. Ние можем да го искаме от Него, да Го питаме, а Той да ни говори в сърцата. Толкова е важно това и толкова е лесно. Много по-трудно е, когато чуваш и разпознаваш Божия глас, да му се покоряваш, за това, което Той казва. Много християни чуват Божия глас, но никога не се покоряват. Тогава те се загубват в лабиринтите на онова, което наричаме “света” и Бог спира да им говори, поради тяхното непокорство.

- До каква степен е необходимо за един християнин да се освободи от веригите на демоничната опресия, с които, по една или друга причина, е обвързан?

- Това е съществен въпрос. Библията казва: “людете ми погиват поради липса на знание”. Знанието е много важно. Ние лидерите правим една голяма грешка - не създаваме ученици на Христос, а създаваме овце, които смятат, че лидерите имат сила, а те нямат. И те искат да разчитат на своите лидери лично, като си остават в незнанието как сами да се справят с проблемите. Те не знаят, като светии, как да водят духовните битки с демони и с болести, предизвикани от наследствени или други проклятия, не знаят как да оперират в проблемите и да ги решават. А това, смело мога да кажа, е най-голямата грешка, която имаме като лидери в църквата днес по целия свят.