"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Април, 2016

 Запалени с огъня на Святия Дух

 

 

 

Жанета ИВАНОВА

„Христос за всички нации” (CfaN) беше това, от което християните се нуждаят в момента - да бъдат мотивирани за Благовестието, запалени с огъня на Святия Дух и активирани. На 15 април, в зала "Колодрума" в Пловдив, имаше над 5000 души, вероятно не само от България, но и от други нации.

Още на първата сесия на конференцията, Питър Ванденберг подчерта, че живеем във време на изливане на Святия Дух. Това ми направи силно впечтление, а много от присъстващите също бяха екзалтирани от този факт. Сверяването на духовните часовници е от изключително значение за Църквата. Питър Ванденберг говори точно за това, как да преминем през кризата на вярата. Той направи аналог с историята на пророк Езекил и като един истински учител на вярата, фиксира и изведе поученията си в последователна и кратка яснота.

Когато преминаваме през кризата на вярата, трябва да знаем, че имаме проблем. Той трябва да бъде идентифициран, на първо място, да има отговор на проблема и накрая трябва да се изговари Божие Слово, така както Езекил говореше на сухите кости. Това поучение беше изключително ценно, защото, ако не знаем как да се изправим пред проблема, да го идентифицираме и отстраним, няма как да бъдем запалени за Благовестието и да разказваме на хората за Христос, нито да ги водим в молитва за спасение. Проблемите пречат и вместо да се фокусираме върху Христос и изгубените, ние се концентрираме върху самите себе си. Как бихме могли тогава да проповядваме ефективно Евангелието?

Вторият говорител, Тод Уайт, о, аз наистина го очаквах и бях развълнувана да го видя на живо! Не само защото Бог го е освободил от наркотици, пристрастяване и перверзен живот, но защото този мъж на Бога гори с Божия огън. Да проповядва спасение където и да е, за него е нещо толкова естествено. Тод Уайт прави това навсякъде, няма спирачки и свидетелства без почивка, като напълно е предал себе си на Святия Дух. Любовта му към Бога е водещата сила в живота му. Той разказа, как Бог го е призовал. "Аз съм тук, за да убия всяка пасивност", бяха първите му думи. Чувах около мен, как хората си говорят и се питат помежду си: "Кой е той, от къде се появи? Изглежда като индианец." А той не спираше да свидетелства, как Бог го употребява за спасение на хората. Според Тод Уайт, проблемът който имаме, сме самите ние, а не хората около нас. Единственият начин да се лишим от този проблем е да се освободим от себе си! Да се отречем от Егото си, защото без да платим цената, няма как да служим на Бога. Не че не съм чувала подобно слово, но поднесено от един свободен от религия, ревностен Божи човек, звучи по-различен начин, запалващо, освобождаващо, мотивиращо.

Даниел Коленда най-силно изпъкна сред говорителите, през последната вечер на евангелизацията. Страстта с която той служи на Бога, е рядко срещана в съвременните проповедници. В него личи радикалния и динамичен почерк на Райнхард Бонке. И точно такива трябва да бъдем всички за Благата вест, радикални и уверени в Божията благодат и сила.

Като цялостна насоченост конференцията имаше две основни цели : активиране на Тялото Христово да евангелизира и изцеление и духовно израстване на християните. Самата тема на конференцията - Огън- подсказва това. Аз лично приех този огън и видях как стотици около мен се запалват и го приемат. Вярвам, че това ще доведе до промяна в обществото, в църквите и в личен план във взаимоотношенията ни с Бога, от Когото идва всичко!

Точно това вярват и присъствалите на конференцията. А тя беше важна, за някои - да бъдат изцелени, за други - да бъдат освободени, за трети - да започнат да служат на Бог и да споделят Евангелието. За мен тя беше всичко това!