"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Септември, 2016
Март, 2012

Турция: Представиха древно апокрифно евангелие

 

 

24 февруари

Едно от най-древните апокрифни евангелия, открити досега, се появи мистериозно в Турция. Ръкописът е на 1500 години, съдържа 52 страници, изписани на кожени кори, и е написано на арамейски – езика, който е говорил Исус Христос, съобщи сайта vesti.bg, цитиран от Двери.бг

Според някои твърдения в пресата древният ръкопис е Евангелието на Варава (в други медии беше посочено като Евангелие на ап. Варнава - бел. ред.).

Реликвата е била открита преди девет години в пещера близо до иракската граница, но става известна едва сега. През тези години находката е била пазена в Съдебната палата в Анкара. Полицията води разследване дали някой притежава копие. Главната прокуратура също е започнала разследване по случая.

Турският министър на културата Ертугрул Гюнай уточни, че уникалния текст е добре запазен. Евангелието ще бъде обявено за национално културно наследство на Турция, а след реставрацията, която ще се извърши с подобаващото уважение и внимание към религиозната реликва, то ще бъде изложено в Националния етнографски музей в Анкара.

Стойността му отсега се изчислява на повече от 20 млн. долара.