"Изкупувайте благовремието, защото дните са лоши" /Ефесяни 5:16/
Декември, 2018
Януари, 2012

 Бранхамизъм

 

 

П-р Татеос НИГОХОСЯН

Материалът, който е на вашето внимание, е във връзка с едно учение, което е в много сериозен разрез със здравата Христова и библейска доктрина. Култът, който го разпространява, е много активен и последователен. Затова с този материал се надявам да предизвикам в читателите активност в неутрализирането на разпространената ерес сред евангелските среди и общества.
 

Основател: Уилям Марион Бранхам /1909-1965/ /снимки No1 и 2 на края в материала/

Дата на основаване: Изцелителното служение на Бранхам започва през май 1946 г.

Официален издател: The Voice of God Recordings, Inc. /първоначално Spoken Word Publications/ произвежда множество книги, касети и брошури, съдържащи предимно посланията на Бранхам.
Организационна структура: Евангелската Асоциация на Уилям Бранхам; Скинията на Бранхам; The Voice of God Recordings, Inc. и още стотина групи по света, които се събират, без да са официално асоциирани помежду си.

Специфични термини: Епохата на Лаодикийската църква, посланието на седмия ангел, белегът на звяра.

Основен текст: Малахия 4:5 /Бранхам твърди, че пророчеството се изпълнява в него и че той е "Илия" на т.нар. Лаодикийска епоха/.
Възможни последователи: Хора с лабилни библейски доктринални познания със засилен интерес към чудесата и знаменията, склонни към култ към личността и смятащи, че съвременният църковен свят е отстъпил от Бога…

Основни цели: Да се продължи учението на Бранхам чрез разпространение на неговите трактати и слушане в малки групи на записите на проповедите му. Често това става в църкви и общества, непознаващи доктрините им.

За първи път в България: 1996г.
Мисионери за България: Чарек Миколайчик – от Полша, Мазур Роман – от Чехия, Денис MakГери – от САЩ и др.
Посетени градове и обществата в тях: Враца, Етрополе, Монтана, Елин Пелин, Видин, Поморие, Трявна, Ямбол, Малко Търново, Пловдив, София и др. предимно ББЦ, ОБЦ и ЕПЦ.

История

Рождение и семейство

Уилям Марион Бранхам е роден на 6 април 1909 г. в колиба край Бърксвил в планините на щата Кентъки. Когато той се ражда, тежащ само 2,5 кг., баща му е едва на 18 години, а майка му - на 15. Уилям е най-големият от общо девет сина и една дъщеря, в едно крайно бедно семейство. Баща му е бил дървар и е участвал в контрабанда с алкохол. Техният първи дом представлявал проста дървена колиба. Майката на Бранхам му разказвала как неговото раждане било съпроводено от свръхестествено знамение – в ранното утро, когато бил роден, до отворения прозорец на колибата се появила някаква странна светлина. /от Brother Branham, проповед, извадена от касета 21/.

Свръхестествени проявления

Животът на Бранхам е повлиян от множество гласове, видения и посещения от ангели. Когато е бил на три години, Бранхам за пръв път преживява това, което нарича "Гласа". На седем години "Гласът" му заповядва: "Никога не пий, не пуши и по никакъв начин не осквернявай тялото си. Чака те задача, когато пораснеш." Този глас съпровожда Бранхам в живота му и впоследствие му се разкрива като "ангел", който го насочва за всичко в личния му живот. По време на служби за изцеление Бранхам често изпада в транс, по време на който този ангел работи чрез него. Когато веднъж го питат дали изцелението става от Святият Дух, Бранхам отговаря: "Не, моят ангел го прави."
Често проявява забележителни ясновидски способности при назоваването на дълбоко лични подробности от живота на хора, които вижда за пръв път. Разбира се, това се дължи на факта, че ангелът владее ума му.

На 7 май 1946г. той прекарва цяла нощ в пещера, където, по неговите думи, му се явява ангел, който му разяснява бъдещето и миналото му. Бранхам си спомня и други подобни преживявания и видения, в които му се предоставя специфична информация относно бъдещи събития, сбъднали се впоследствие. Бранхам приема християнската вяра на 20 години, след което сключва брак с Хоуп Брумбах. Неговото обръщане към вярата е резултат от поредица видения, появили се в периода около заболяване, което поставя живота му в опасност /Деяния на пророка, 40-43/.

върденията на пастори, че виденията му може да са демонични не спират Бранхам.

Скоро след призоваването си като предтеча, Бранхам е посетен от ангел, който му казва, че му се дават две дарби за служение – дарбата да изцелява и дар слово на знание. Бранхам започва да вярва, че изворът на всичките му видения е този ангел. Когато веднъж пита ангела как да е сигурен, че той е наистина ангел от Бога, онзи му отвръща, че и Христос е наричан "дявол" от религиозните водачи. Затова той не трябва да се притеснява от опозицията на семейството и колегите си. Даже предсказатели му казват, че е надарен от Бога със специален дар и че е роден под знак. Ангелът го успокоява с думите, че и пред Исус демоните говорят, че той е Христос – за това той няма защо да се притеснява от свидетелството на гледачките.

На следващата неделя идва и първото предизвикателство – при него водят жена, умираща от рак. Тогава Бранхам получава видение, моли се за жената и точно както ангелът му казва, тя оздравява. Това чудо прави Бранхам много известен и от този момент нататък той започва да свидетелства за това как ангелът е с него ден и нощ и как без него той не може да извърши нито едно от чудесата.

Отклонения от фундаменталното християнство

Рано в служението си той попада на т.нар. движение "Само Исус". Тази секта се отцепва от традиционното петдесятно движение, отричайки доктрината за Троицата. Той посещава една от националните им конференции, на която бива поканен да проповядва. Мнозина от служителите им го канят да проведе съживителни събрания в техните църкви. Прибирайки се в къщи, той споделя следното със съпругата си: “Срещнах се с “каймака” на християнството. Това е най-доброто, което някога си виждала. Тези хора не се срамуват от религията си.”
Въпреки че семейството и колегите му го разубеждават да преустанови контактите си с движението “Само Исус”, Бранхам е изключително силно повлиян от него, вследствие на което постепенно приема доста от неговите доктрини.

През 1937 г. съпругата и бебето на Бранхам умират от туберкулозен менингит. Той отдава смъртта им на това, че не е продължил контактите си с движението “Само Исус” и така е пропуснал Божията воля.
През 1946 г. Бранхам получава това, което нарича "повелята", от доловим за човешкото ухо глас. Той твърди, че това се е случило, когато кръщавал новоповярвали в реката Охайо. “И тогава вихрушка се спусна от небесата над нас и ето, дойде онази светлина, струяща надолу... и застана точно над мястото, където бях аз. Тогава глас проговори оттам и каза: “Както Йоан Кръстителят е бил предтеча на първото пришествие на Христос, така ти имаш послание, което ще даде предтечата на Неговото Второ Пришествие."

Трудности с братята

Неортодоксалните методи на Бранхам за изцеляване и така нареченото предаване на Святия Дух само с полагане на ръце бива подложено на жестока критика от страна на Петдесятните асамблеи на Канада. Тези практики стават основен източник на спречквания между Движението на късния дъжд и традиционните Петдесятни деноминации, които държали на вярването си, че човек трябва да постоянства в молитва, за да получи дара на Святия Дух.

Въпреки странните си методи за изцеление и отклоненията си от правилните доктрини, Бранхам се радва на забележителна популярност сред много петдесятни вярващи и бива топло приет от известни личности като Демос Шикарян /основателят на "Международната общност на бизнесмените на пълното благовестие"/; Оръл Робъртс, У.В. Грант, А.А. Алън, Гордън Линдзи /основател на "Христос за народите"/; О.Л. Джагърс, Джордж Уорнок и Франклин Хол.

Въпреки, че много петдесятни вярващи с готовност приемат Бранхам като "апостол" и "пророк", пренебрегвайки неправилните му учения поради чудесата, които го съпътстват, през 50-те години на ХХ век популярността му намалява. Това става поради честите му и дръзки заявления "така каза Господ", целта на които е да подсилят учението му. Много петдесятни църкви му отказват достъп до амвона.
Трябва да се отбележи, че често това, което Бранхам поучава като гост-говорител, се различава от това, което поучава в собствената си църква – “Скинията на Бранхам”, където чувства по-голяма свобода да излага своите по-силно отклоняващи се учения.

Към края на кариерата си обаче, Бранхам все по-открито проповядва своите странни учения и поражда все повече спорове.

Той прави много презокеански пътешествия и е широко приет сред някои основни петдесятни групи. Неговата малка църква в Джефърсънвил, щата Индиана, обаче представлява основен канал за неговото учение. Бранхам казва на своите енориаши, че Бог му е говорил от огнен стълб и му е разкрил тайните на книгата “Откровение “от 5-та до 8-ма глава. Оттам той прави своите предсказания за бъдещето, сред които е идването на Хитлер на власт /вярно/ и унищожението на Америка от експлозия през 1977 г. /невярно/.

Всъщност книгата, която съдържа това по-късно пророчество /"Седемте епохи на Църквата"/, определя 1977 г. като първата година на новото хилядолетие. През 40-те години Бранхам провежда големи изцелителни събрания, по време на които хиляди хора получават чудотворно изцеление.

Бранхам е неук и няма библейско образование. Служението му е основано изключително на свръхестествените проявления, задвижвани от едно духовно същество.

Смърт и погребение

Когато през 1965г. пиян шофьор блъска с колата си и убива Уилям Бранхам, мнозина предполагат, че този странстващ проповедник на доктрината ‘Само Исус’ ще потъне в неизвестност, но не става така.
Животът на Бранхам завършва неочаквано. На път за щата Аризона той катастрофира челно с кола, шофирана от човек в пияно състояние. Шест дни е в кома и на Рождество Христово, вечерта на 1965 г. умира.
Много от последователите на Бранхам вярват, че той наистина е дошъл в духа на Илия, а някои са го смятали дори за Бог, роден от девица.
Те напълно са го очаквали да възкръсне от мъртвите и да се върне при тях след изтичането на три дни.

Пет дни след смъртта си, Уилям Бранхам е погребан и скоро след това на гроба му е сложен надгробен камък във формата на пирамида.
До ден-днешен тялото на Уилям Бранхам е в гроба и в Джефърсънвил, щата Индиана, може да се види един надгробен камък във формата на пирамида. На лицевата му страна са инкрустирани имената на седемте църкви от Откровение. Най-отдолу стои "ефеската" и представлява началото на епохата на Църквата, а най-отгоре е "лаодикийската" и символизира края на епохата на Църквата. На гърба са изписани имената на седем мъже с огромно влияние в историята на Църквата. Ако съпоставим списъците от двете страни на пирамидата, ще видим следната връзка между имената на църквите и на мъжете отдолу нагоре, проповядвани от Бранхам: Ефес – Павел, Смирна – Ириней, Пергам – Мартин, Тиатир – Колумба, Сардис – Лутер, Филаделфия – Уесли, Лаодикия – Бранхам.

За много от тези поддръжници Уилям Бранхам е най-великия "пророк" в края на църковната епоха.

Днес все още можем да срещнем бранхамисти в много страни. Те се събират в малки групи, за да изучават малкото написани от Бранхам книги и да слушат примитивните записи на неговите проповеди. За последователите му има само един човек, който е по-велик от Йоан Кръстител, и това е Уилям Бранхам.

Тези, които познават Бранхам отблизо, твърдят, че той е бил скромен, самовглъбен и затворен човек. Дали той е човек, който е започнал искрено, но след това е станал жертва на доктринална грешка поради липсата на подходящо богословско образование? Дали виденията му и срещите му с ангели са от Бога или той е бил хитро заблуден от Сатана?

Един ретроспективен анализ не може да даде окончателен отговор на тези въпроси. Възможно е обаче да се разтълкува учението на Бранхам и да се сравнят противоречията с общоприетата християнска доктрина.

ДОКТРИНИ

Троицата:

Както култа “Само Исус”, Бранхам също отрича учението за светата Троица. Той смята, че доктрината за триединството е "вавилонската основа" на деноминациите, наследена от римокатолицизма. Бранхам учи, че в Бога има не три, а само една личност – Исус, която се е появявала под различни форми и с различни титли в историята. Учението на Бранхам е разновидност на ереса на Савелий от втори век, която е определена като модалистичен монархизъм или патрипасианизъм. Бранхам обяснява: “...няма и един пасаж в Библията, където се споменава думата "троица"... Това е просто една грешка на католиците и вие, протестантите, сте я прегърнали.” “Отец, Син и Святият Дух са просто три различни длъжности на един и същ Бог. Той е представлявал Отец и Сина в миналото, а сега е Святия Дух. С други думи, това са три длъжности в три съответни диспенсации...”

Кръщение:

Бранхам твърди, че правилното кръщение е необходимо, за да се избегне “белега на звяра” на деноминационните църкви, както и опасността да се изпусне грабването и да се остане в Голямата скръб. Правилното кръщение се извършва само в името на Исус. Кръщението в името на Троицата така, както е представено в Матей 28:19 /“в името на Отца и Сина и Светия Дух “/, е неприемливо за Бога.

Бранхам обяснява следното: "До появата на ранната католическа църква не е имало нито един човек, който да е бил кръстен в името на Отца, Сина и Светия Дух.”/пак там., 178/. “Погледнете си Библиите и вижте дали се казва "в имената на...” Какво се казва? – “в името”. Виждате ли, вие не сте разбрали добре - продължава Бранхам. - Един Бог в три диспенсации... и когато Той казва: “Идете и ги кръщавайте в името на Отца, Сина и Св. Дух”, това всъщност означава Исус Христос. Ето защо кръщаваме в името на Исус.”

Ако се произнесе неправилната формула при кръщението, според Бранхам, новоповярвалият отива в тъмнината. “Но такова тритеистично, троично кръщение никога не е било признато от Църквата, Новият Завет... Затова сега ти знаеш какво трябва да правиш, нали така? А ако откажеш да ходиш в Светлината, която ти е представена, ти се обръщаш към тъмнината. Точно така! Амин!"

Семето на змията:

Въпреки очевидната си скромност и посветеност, на Бранхам му е било изключително трудно да владее острото чувство на омраза, което е изпитвал към жените. На недобър английски в една своя проповед той казва: "Помня как баща ми все тичаше. И аз трябваше да помагам с вода и какво ли още не, да гледам как момичета на по 17-18 години седят с мъже на моята възраст сега и се напиват. Трябваше да ги свестяват и да им дават силно кафе, за да могат да се приберат и да сготвят вечеря на мъжете си. О, каква гледка… Казвах си: "Аз… - това си мислех тогава - не струват и колкото един куршум да ги застреляш с него." Ей така. И мразех жените. Ей така. И все още трябва да внимавам много, за да не мисля същото."

Това отношение към жените може да е изиграло роля при разработката на твърде странното учение на Бранхам за "семето на змията". То се основава на изкривено тълкуване на Битие 3:13, където са записани думите на Ева: "Змията ме подмами, та ядох." Думата "подмами" Бранхам тълкува като "съблазни сексуално". Според него Сатаната и Ева прелюбодействат, в резултат на което се ражда Каин. Змията имала много близко до човешкото естество и затова семето й можело да се смеси с това на жената, което и станало, и жената заченала. Така семето на змията е Каин и неговото потомство. Те са предопределени за ада. Богоизбраното семе е Сит и неговото потомство, което се открива чрез призива към служението на Бранхам. Една трета група, представена от онези, които са все още в деноминационните църкви, имат свободната воля да изберат рая или ада. Това богоизбрано семе е всъщност Христовата Невяста и то ще бъде грабнато преди Голямата скръб. Деноминациите са или впоследствие ще станат белегът на звяра и онези, които останат в тях, ще преминат през Голямата скръб.

Оттогава насам злото се е предавало от поколение на поколение посредством жените, които продължават семето на змията. Изглежда той смята, че жените са виновни за злото в света, заради своята съблазнителност.

Учението за семето на змията очевидно показва, че Бранхам не е разбирал Писанията буквално, защото четем: "И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина…" /Битие 4:1/.

Поради своята враждебност към жените той проповядва сурови морални правила, които им налагат строги ограничения по отношение на облеклото. Възможно е и на тях да се дължи "откровението", според което разводът е оправдан.

Пророкът от последните дни:

Последователите на Бранхам твърдят, че той има специалната роля на един уникален Божий пророк на последните времена. “Сега аз съм просто един ваш брат по Божия благодат. Но когато ангелът Господен слезе, ще стане Божий глас за вас... но аз съм Божият глас за вас... разбирате ли, не мога нищо да кажа от само себе си, а само онова, което Той ми разкрива”. Последователите на Бранхам го оприличават с Илия от Малахия 4 и на седмия ангел от Откровение 10 гл. Говорейки за себе си, Бранхам казва: “...на нас ни е обещано завръщането на духа /на Илия/ малко преди последното време. Той няма да основе друга църква, защото епохата на църквата приключва... понеже периодът на Лаодикийската църква е последният и посланикът на седмия ангел... е онзи, който чрез Святия Дух ще разкрие всички тези тайни...

Забележете, че този последен посланик на църквата от последния период не е реформатор, а Пророк!” Според неговите ученици Бранхам не е просто пророк – той е главен пророк. “Човек, пратен от Бога. На всеки, който отдели време дори за бегло изследване, ще стане ясно, че Уилям Бранхам е признат за един висш пророк, предсказан от Малахия 4:5, 6 и Откровение 10:7...”

Огненото езеро:

Въпреки че приема съществуването на “огненото езеро”, той твърди, че накрая то ще бъде унищожено. Някои от неговите пророчески твърдения са изпълнени, а други съдържат очебийни грешки.

Разводът:

Бранхам е казвал, че мъжът може да напусне съпругата си и да се ожени повторно за девица, но на съпругата не е позволено да напуска своя съпруг.

Други:

През 1948 г. баптисткият проповедник Бранхам става петдесятен, а в последствие “Само Исус”, повлиян от Франклин Хол, добива известност с ученията си върху нещо, което сам той нарича "Седмата Божия епоха на Църквата" /предполага се, че това е последното мощно проявление на Бога, преди да установи Царството Си на земята/. Бранхам основава учението си главно на Йоил 2:23 и Откровение 1:20-3:22. Като вторият пасаж съдържа писмата на Исус към седемте църкви в Мала Азия.
Бранхам твърди, че ангелите /посланиците/ към църквите са били мъже, които са се появявали по различно време в църковната история, за да бъдат проводник на откровения, които да поведат Църквата в нови посоки в съответствие с Божиите цели.

Както гласи надгробният му камък, Бранхам е считан за ангела до Църквата в Лаодикия - Църквата от последното време.
Позовавайки се на Йоил 2:23, Бранхам определя "късния дъжд" като движението на Бог от негово време. Божието обещание да възстанови всичко, което скакалецът, червеят, бръмбарът и гъсеницата са изпояли, той тълкува като "възстановяването" на Църквата от деноминационализма /който според него е "белегът на звяра"/.
Освен това Бранхам вярва, че Божието Слово ни е дадено под три форми: зодиака, египетските пирамиди и Писанията. Теорията за зодиака не е нова. Преди това за нея говорят Франклин Хол /от когото той е повлиян/ и още през 1893 г. историкът Е.У.Булингер в книгата си "Свидетелството на звездите". Идеята, че голямата пирамида на Гиза в Египет е построена от Бога /вероятно посредством Енох/, е поне толкова стара, колкото и теорията за зодиака и е разпространена сред "Библейските ученици на Зората" - клон на Свидетелите на Йехова – друг известен култ.

БИБЛЕЙСКИЯТ ОТГОВОР

Относно Триединството:

Бог е един в Своята същност, съществуващ в три личности – Отец, Син и Святи Дух, различими, но неделими по същността си, вечно съществуващи в единство, равни по естество атрибути, сила и слава.

1. Елохим – Бит.1:1 – “В начало Бог /Елохим/ създаде небето и земята.” Елохим /евр./ – значението е Бог в мн.ч., същевременно не губи значението си за Един Бог.

2. Бог Самият говори за Себе Си в множествено число:
Битие1:26 – “И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие…”
Битие 3:22 – “И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото…”
Битие11:7 – “Елате да слезем, и там да разбъркаме езика им, тъй щото един други да не разбират езика си.”
Ис.6:8 – “После чух гласа на Господа, който казваше: Кого да пратя? и кой ще отиде за Нас?…”

3. Триединството - явно изявено в Новия Завет:
Матей 3:13-17 “…и като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата, и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него…”
Матей 28:19 – също така фразата “в името на” или “във властта на” не свежда естеството на Божието единство до една личност, а говори за равенството в Божеството.
2 Коринтяни 13:14 – “Благодатта на Господа Исуса Христа, и любовта на Бога и общението на Святия Дух да бъде с всички вас.”

4. На Кого Исус се е молил, ако не на Отца:
Матей 11:25,26 ; 26:39,42 / Марка16:36 / Лука 10:21 ; 22:42 ; 23:34 ; 23:46 / Йоан11:41 ; 12:27,28 ; 17 гл.
5. На Кого предаде духа Си:
Лука 23:46: “И Исус извика със силен глас и рече: Отче в Твоите ръце предавам духа Си. И това като рече, издъхна.”

6. Исус не е и Святия Дух:
Йоан 14:16: “И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века.”
Йоан 14:26: “А Утешителят, Святият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.”

Йоан15:13,14: “А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява.”

Относно кръщението само в името на Исус:

Това вероятно е практика на ранната ерусалимска църква, обаче всички ръкописи на Матей 28:19 съдържат формулата на триединството, както е определена от Исус. Един документ, датиращ от 60 г.сл.Хр. – Дидахе, предписва формулата на Матей /Отец, Син и Святия Дух/ за кръщението в църквата, но нито тя, нито кръщението са условия за грабването или за избягване на Голямата скръб. Пълното спасение е по благодат чрез вяра, а не чрез дела, като например кръщението /Ефесяни 2:8-9/.

Относно учението за семето на змията:

Една погрешна алегорична интерпретация на Битие 3. Грехът на Ева не е бил сексуален. Тя вкусва реален плод от реално дърво. Адам е вкусил от същия плод /Битие 3:6/. Това не говори за сексуален грях. Учението за семето на змията ограничава расово и генетично омилостивението по един изкуствен начин и макар да е вярно, че по-голямата част от творението няма да се възползва от жертвата на Христос /Матей 7:13-14/, Исус все пак е умрял за греховете на целия свят /1 Йоан 2:2/. Христовото изкупление не се отнася само за определена раса или народ. Всъщност учението за семето на змията не произлиза от Бранхам, а от расистките възгледи на някои групи от движението “Идентичност” и спекулативните размисли на Сун Миунг Муун. То е залегнало и в доктрините на Мормоните - “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни”.

Относно претенциите на Бранхам за това, че той е пророкът от последно време:

От значение е да се спомене фалшивото му пророчество за разрушението на Америка през 1977 г. Според Второзаконие 18:20-22 той е виновен за лъжливо пророчество. Той не го нарича пророчество, а предсказание, без да дава обяснение защо. Той твърдо набляга, че предсказанието е основано на 30-годишното му изучаване на Библията и на “Божие вдъхновение”. Служението на Бранхам е основано на свръхестествени проявления, но ние знаем, че знаменията и чудесата не са непогрешимо доказателство за истинността. Не са малко сектите и враждебните идеологии, които се базират на подобни субективни доказателства

Библията ни дава ясен отговор във: 2 Солунци 2:9 / Матея12:39 ; 24:24 / Евр.1:1,2 / 1 Йоана 4:1-3

Относно унищожението на огненото езеро:

Откровение 20:10: “И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове.” – “до вечни векове” означава до вечни векове.

Относно развода:

Матея 5:31,32: “Още било казано: "Който си напусне жената, нека й даде разводно писмо". А пък Аз ви казвам, че всеки, който напусне жена си, освен по причина на прелюбодейство, прави я да прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, той прелюбодействува.”

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Второ Йоана 1:8-11: “Внимавайте на себе си, да не изгубите онова, което сте изработили, но да получите пълна награда. Никой, който върви напред, и не пребъдва в Христовото учение, няма Бога; тоя, който пребъдва в учението, той има и Отца, и Сина. Ако някой дойде при вас, и не носи това учение, недейте го приема в къщи, и не го поздравявайте, защото който го поздравява, става участник в неговите зли дела.”